Spitalul Regional de Urgență Iași va fi finalizat în 2023

Proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Iași mai face un pas important. Prezentă la Iași la o întâlnire de lucru organizată la Palatul Culturii și dedicată prezentării, analizării și definitivării unor elemente tehnice decisive pentru implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, inclusiv a draftului studiului de fezabilitate, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv va fi realizat până la finalul lunii iulie, urmând ca cererea de finanțare către Comisia Europeană să fie depusă în cursul lunii septembrie. 


„În 2019 va fi lansată licitație de proiectare și, dacă nu vor fi contestații, vom lansa și licitația de construcție și supervizare. Termenul de finalizare a construcției, echipării și operaționalizării spitalului este decembrie 2023. Estimarea financiară pentru proiectare, construcție, dotare și supervizare este de peste 300 de milioane de euro, fără TVA. Comisia Europeană va asigura 50 de milioane de euro, restul fiind din alte surse, inclusiv bugetul de stat. Există și posibilitatea suplimentării unor fonduri de la Uniunea Europeană prin redistribuirea altor sume din zone în care nu au fost cheltuiți toți banii, dar nu vreau să discut până lucrurile nu sunt clare. Vom aloca fonduri și pentru transformarea și renovarea Spitalului «Sf. Spiridon». Nu am luat o decizie în legătură cu ce va fi ulterior acolo, dar vrem ca, în momentul în care Spitalul Regional de Urgență va fi inaugurat, și celălalt spital să fie în totalitate operațional”, a declarat ministrul Sănătății la evenimentul care a avut la Palatul Culturii.


Asistență europeană pe toată durata proiectului


Simon Barnes, Head of Advisory Services în Centrul Consultativ European pentru Investiții (European Investment Advisory Hub – EIAH) al Băncii Europene de Investiții (BEI), instituție care oferă expertiză tehnică Ministerului Sănătății în privința realizării spitalelor regionale din România, a afirmat că „realizarea celor trei spitale regionale este un pas strategic în îmbunătățirea sistemului național de sănătate”.


„Cele trei spitale regionale sunt priorități în Strategia Națională de Sănătate. Fiecare va construit și echipat cu ajutorul asistenței și sprijinului financiar ale Uniunii Europene. Prin aceste spitale de nouă generație vor fi aduse la zi tehnologiile și tehnicile, vor putea fi tratate cazuri complexe, printr-o abordare multidisciplinară și cu acces corect la servicii medicale de calitate. Proiectele acestor spitale au pornit mai greu și era nevoie să se vadă un progres rapid într-un timp mai scurt. De aceea, președintele BEI a pus la dispoziție o echipă de consultanți formată din propriii experți, dar și din exterior, pentru a lucra în parteneriat cu autoritățile române și pentru a se asigura că proiectele se vor dezvolta așa cum este normal. Implementarea, construirea și operaționalitatea lor vor fi în responsabilitatea autorităților centrale și locale din România, dar chiar și la aceste capitole vom discuta în legătură cu modul în care vom putea ajuta Ministerul Sănătății”, a precizat reprezentantul Simon Barnes.


 


La eveniment au mai participat Martin Schriever, Senior Expert în cadrul EIAH și responsabil din partea BEI pentru proiectul celor trei spitale regionale de urgență din România, Mark Mawhinney, Head of Division al EIAH al BEI, experți ai echipei de consultanți, parlamentari, Vasile Asandei, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai administraţiilor judeţene din Regiunea de Nord-Est, mass-media etc.Spitalul Regional de Urgență, obiectiv vital pentru Iași și întreaga regiune


„În calitate de primar al acestui oraș, mă simt deosebit de mândru și onorat că am reușit să realizăm acest proiect care vine să puncteze și un moment istoric. Sănătatea, educația și cultura sunt prioritățile noastre, iar Iașul, ca simbol al reîntregirii neamului, a reușit de-a lungul timpului să pună accent pe aceste valori. Evenimentul de astăzi demonstrează că unitatea factorilor decizionali poate duce la realizarea unor proiecte importante pentru sănătatea populației. Această unitate medicală va salva multe vieți ale pacienților din regiunea Moldovei, va contribui la dezvoltarea sistemului public de sănătate, va determina medicii să nu mai plece în străinătate și, nu în ultimul rând, va fi un reper pentru mediul universitar ieșean. Mulțumesc Consiliului Local Iași, care a înțeles necesitatea acestui proiect, dar și specialiștilor care au lucrat alături de mine pentru a pune la dispoziția Ministerului Sănătății acel teren de 12 hectare pe care se va construi Spitalul Regional de Urgențe. Mulțumesc parlamentarilor care au făcut lobby pentru evidențierea acestui proiect strategic, precum și membrilor echipei de consultanță și directorilor municipalității ieșene care au lucrat la elaborarea studiilor necesare documentației. Cred că va urma o perioadă plină de provocări, la care trebuie să se găsească soluții în timp util. Ca și până acum, rămân un partener pe care se poate baza în implementarea Spitalului Regional de Urgențe. Nu contează cine bate palma la semnarea contractelor sau cine taie panglica la finalizarea proiectului, contează construirea și funcționalizarea acestui obiectiv”, a declarat primarul Mihai Chirica.Cifrele proiectului


Potrivit draftului studiului de fezabilitate, costurile totale estimate ale proiectului Spitalului Regional de Urgență de la Iași sunt de 534,7 milioane de euro, în care sunt incluși și cei 52,1 milioane de euro care ar urma să fie alocați în vederea modernizării Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon”.


Costurile doar pentru construcția spitalului sunt estimate la 287,8 milioane de euro, fără TVA, echipamentele medicale fiind estimate la 66,5 milioane de euro, fără TVA. Utilitățile și căile de acces sunt estimate la 30 de milioane de euro.


Spitalul Regional de Urgențe de la Iași va dispune de 850 de paturi și de 2.923 de angajați, numărul anual de pacienți fiind estimat la 100.000. Suprafața construită desfășurată a unității medicale va fi de 118.359 metri pătrați.


Lucrările ar urma să înceapă în primul trimestru al anului 2020, ultima parte a construcției urmând a se finaliza la sfârșitul ultimului trimestru al anului 2023.


Documentul a fost realizat Asocierea Planet S.A. – Conseil Sante S.A. – Transport & Infrastructure Expertise Group (TIEG EEIG).


Scurt istoric


Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 373/25 noiembrie 2016, modificată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 170/5 mai 2017, a fost aprobată transmiterea unui teren în suprafață de 120.000 de metri pătrați, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.


Ulterior, toamna trecută, prin Hotărârea de Guvern nr. 681/2017 s-a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al Statului și darea în administrarea Ministerului Sănătății a terenului respectiv. După aproximativ o lună a fost emisă cartea funciară 155218 UAT Iași, act prin care s-a înscris dreptul de proprietate asupra imobilului cu numărul cadastral 155218 și s-a intabulat dreptul de administrare în favoarea Ministerului Sănătății.


Municipalitatea ieșeană a realizat studiile de urbanism, de arpentaj cadastral (ridicarea topografică) și geotehnic și a obținut următoarele avize: de mediu, de oportunitate, al Comisiei de urbanism, al Comisiei de circulație, al Comisiei de versanți, ANIF, GIS Cadastru, Poliției Rutiere, SRI, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Agriculturii, Autorității Aeronautice Civile Române și Administrației Naționale „Apele Române”. Totodată, au fost obținut avizele pentru alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie, salubritate, securitate la incendiu, protecție civilă și sănătatea populației și, în cele din urmă, avizul unic din partea Consiliului Judeţean.


În cadrul unei ședințe extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iași a adoptat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgență. Până acum, proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași este cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul național (celelalte două fiind Craiova și Cluj – Napoca).


The post Spitalul Regional de Urgență Iași va fi finalizat în 2023 appeared first on Curierul de Iasi.Mai multe
Categorie: Stiri locale din Iasi Alte stiri despre: Iasi
Primăria a cumpărat primele 10 parcometre
Primarul Mihai Chirica a semnat contractul care prevede punerea în funcțiune a primelor parcometre din oraș. Câștigătoarea licitației este SC SLX Super Lux Tehnologies SRL, care a avut o ofertă de 383.600 lei, fără TVA. Pe lângă punerea în funcțiune, firma se va ocupa și de furnizarea [...]
Alte stiri despre: Iasi
Un proiect ERASMUS de formare a cadrelor didactice a fost încheiat la Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași
Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași anunță finalizarea unui proiect europen de amploare de formare a cadrelor didactice. Astfel, în perioada septembrie 2016 – august 2018, unitatea de învățământ a derulat proiectul KA1 Erasmus+ „Profesori de acțiune pentru o generație multimedia [...]
Alte stiri despre: Iasi
Ieșenii se pot înscrie în Forumul Multistakeholder Iași care va crea planul de acțiune al orașului pentru perioada 2018-2020
În primăvara acestui an, Iașul a devenit membru OGP (Open Government Partnership – Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă), alianță internațională din care fac parte aproximativ 100 de guverne naționale și administrații publice subnaționale care își asumă să implementeze model [...]
Alte stiri despre: Iasi
Protocol cu Ministerul Sănătății pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență
Primăria Municipiului Iași va semna un Protocol de Asociere cu Ministerul Sănătății privind realizarea Spitalului Regional de Urgență Iași. Procotolul, transmis deja de minister spre analiză, va fi propus spre dezbatere plenului Consiliului Local în următoarea ședință. Obiectivul prot [...]
Alte stiri despre: Iasi
O nouă etapă pentru Planul Urbanistic General
Marţi dimineaţă, o echipă a Primăriei Municipiului Iași, coordonată de primarul Mihai Chirica, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Iași în scopul analizării și finalizării avizului Direcției pentru proiectul Planului Urbanistic General a [...]
Alte stiri despre: Iasi
Un nou centru de cercetare și practică a fost inaugurat pentru studenții agronomi
Luni, 17 septembrie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) Iași a dat startul oficial al anului universitar 2018-2019 printr-o ceremonie care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”. La eveniment au participat secretarul de stat [...]
Alte stiri despre: Iasi
Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva (11-14 octombrie 2018)
În acest an, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioana 11-14 octombrie 2018. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Joi, 11 octombrie 2018 [...]
Alte stiri despre: Iasi
Vitezomanii din zona Agronomie au intrat în vizorul Poliției Locale
Cursele vitezomanilor din zona Agronomie au intrat în vizorul Poliției Locale. Instituția din subordinea municipalității a desfășurat deja două acțiuni în acest sens, acestea fiind organizate în urma interpelărilor făcute în ședința Consiliului Local din 31 august. Prima acțiune a a [...]
Alte stiri despre: Iasi
„Zilele Recoltei Editoriale”, dedicate Centenarul Marii Uniri
Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași va organiza în perioada 20 – 22 septembrie „Zilele Recoltei Editoriale”. Ajuns la cea de-a VI-a ediție, evenimentul va prezenta mai multe titluri de carte din partea a 14 edituri importante din Iași, precum Timpul, Convorbiri Li [...]
Alte stiri despre: Iasi
O nouă serie a cursurilor de teatru la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași organizează cursuri de inițiere în teatru destinate tuturor celor care doresc să își dezvolte imaginația, spontaneitatea, comunicarea, creativitatea, colaborarea, empatia, respectul față de sine, controlul emoțiilor, memoria, cuno [...]
Alte stiri despre: Iasi