Rezultatele cercetărilor făcute de IICCMER în Cimitirul Pomenirea

Cercetările efectuate în Cimitirul Pomenirea nu au dus la descoperirea unei gropi comune în care să se afle osemintele celor 10 persoane, care au fost condamnate și executate prin împușcare la 1 septembrie 1958, despre care existau informații că s-ar afla înhumate la Arad.


Conform Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), despre locul unde au fost îngropați morții, de-a lungul timpului au existat mai multe păreri după care înhumarea s-ar fi făcut la Jilava, undeva în zona Aradului sau în Timișoara.


Varianta cea mai plauzibilă susține că trupurile victimelor au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în cimitirul Pomenirea din Arad. Aceasta se bazează pe mărturia unui fost ofițer de Miliție care, cu mulți ani în urmă, a indicat unei cunoștințe zona unde s-ar afla mormântul.


Informația, preluată prin două surse intermediare, a fost adusă la cunoștința IICCMER în cursul anului 2017. În vara anului trecut, o firmă din Ungaria specializată în prospecțiuni geofizice a realizat o scanare a terenului cu un aparat georadar, fiind vizată o parcelă a cimitirului unde se presupune că s-ar afla mormântul comun, terenul respectiv fiind ocupat în prezent doar de câteva morminte răzlețe marcate la suprafață.


Măsurătorile înregistrate au depistat anumite anomalii în structura solului în trei locuri situate la distanțe apropiate între ele. În raportul tehnic acestea au fost marcate și cotate dimensional într-un plan de zonă, fiind ierarhizate pe o scară a probabilităților. Suprafețele indicate drept posibile gropi de mormânt prezentau toate forme dreptunghiulare, suprafața însumată a acestora fiind de 38,99 mp.


Intervenția arheologică în cimitirul Pomenirea s-a desfășurat în cursul zilelor de 8 – 9 mai și a constat în verificarea celor trei suprafețe indicate în raport. Pentru siguranță, fiecare cadru de posibilă groapă a fost încadrat într-un cadru de săpătură mult mai larg, pentru a putea avea o vizibilitate clară a diferențelor de sol în cazul prezenței gropii de înhumare.


Lucrarea a fost executată mecanizat și a constat în decopertarea solului vegetal, răzuiri în straturi succesive și practicarea excavațiilor de profunzime până la atingerea unor adâncimi maxime de -1,30 metri în anumite locuri. Suprafața însumată a celor trei unități de săpătură executate a fost de 142,43 mp.


„Nicăieri în suprafețele verificate, care au înglobat amplasamentele indicate de cercetarea georadar, nu a fost sesizată prezența sau urmele gropii comune care adăpostește osemintele victimelor“, a informat, vineri, IICCMER.


IICCMER a sesizat în prealabil Parchetul Militar Teritorial Timișoara în privința acestui caz, iar această instituție a statului a deschis un dosar de cercetare penală în cauză.


„Cercetările judiciare vor fi în măsură să poată pătrunde în multe din problemele necunoscute ale acestui caz, inaccesibile în prezent cercetării istorice. Descoperirea unor documente de arhivă sau chiar a unor martori în viață care au fost implicați în evenimente, ar putea conduce la obținerea unor noi informații care să permită localizarea mormântului comun. Pentru IICCMER, cazul rămâne în continuare deschis“, a mai precizat IICCMER.


Cercetările au fost efectuate de echipa arheologică a institutului, alcătuită din specialiști angajați și colaboratori. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Televiziunea Română și a fost sprijinită în plan tehnic și logistic de Primăria municipiului Arad și Complexul Muzeal Arad.


***


În cursul anului 1955, mai multe persoane de etnie maghiară și română au pus bazele unei organizații clandestine de tip laburist-creștin, concretizată într-un partid politic, numit Partidul Muncitoresc Creștin.


Conform documentelor Securității, scopul invocat al acestei mișcări politice anticomuniste a fost declanșarea unei lovituri de stat pentru răsturnarea ordinii sociale și reinstaurarea vechiului regim politic. Organizația a avut un program ideologic concretizat într-un manifest de partid, care a fost conceput și redactat de către Szoboszlay Aladar, un preot catolic născut la Timișoara dar legat de zona Aradului unde a slujit în câteva parohii. Szoboszlay a fost liderul recunoscut al acestei formațiunii politice, care, alături de alte persoane de încredere, a reușit să adune mulți aderenți ce s-au organizat în grupuri subversive în mai multe zone din țară.


În programul Partidului Muncitoresc Creștin se acredita ideea creării unui stat confederal româno-maghiar și chiar paneuropean, fiind propusă o structură de guvernământ bazată pe niște principii de funcționare ce urmau să conducă la rezolvarea diferendelor istorice româno-maghiare.


Între alte deziderate ale programului, se regăsește ideea întroducerii sistemului pluripartidist în viața politică a țării și organizarea societății după niște principii care nu aparțineau nici comunismului și nici capitalismului. Promovarea acestor teorii au condus ulterior, după descoperirea organizației, la acuzații grave din partea Securității, susținându-se că s-a militat pentru știrbirea suveranității țării și subminarea regimul popular, atentându-se la  cuceririle revoluționare ale poporului român.


Activitățile planificate ale membrilor partidului au urmărit o colaborare cu anumite grupări și persoane din Ungaria, care au fost implicate în pregătirea și declanșarea Revoluției maghiare din octombrie 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice.


După înăbușirea revoltei populare din Ungaria, organizația și-a sistat în mare parte activitatea, însă Securitatea aflase deja de existența formațiunii. Cercetările efectuate au condus la destructurarea organizației, însă arestările celor implicați au început abia în toamna anului 1957, în curs de câteva luni fiind reținute și încarcerate aproape 200 de persoane.


După terminarea anchetei, Securitatea a trimis în judecată un număr de 57 de persoane. Procesul a început în 17 aprilie 1958 la Timișoara, în fața Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Militară Cluj. Instanța a hotărât prin sentința nr. 719 din 30 mai 1958 condamnarea a 10 persoane la pedeapsa capitală, ceilalți 47 de membri ai lotului fiind condamnați la pedepse cu închisoarea.


Pentru condamnații la moarte, acuzația principală a fost de uneltire împotriva securității interne și externe a R.P.R. Identitatea acestor persoane este următoarea:


Szoboszlay Aladár (n. 18 ian. 1925, Timișoara), Huszár Iosif (n. 9 mart. 1913, Viena-Austria),  Kónya Ștefan (n. 4 ian. 1915, Gheorgheni, jud. Harghita), Lukács Ștefan (n. 20 febr. 1920, Pecica, jud. Arad), Tamás Imre (n. 7 sept. 1907, Iscroni, oraș Aninoasa, jud. Hunedoara), Tamás Dezideriu (n. 16 mai 1901, Bărbătenii de Jos, oraș Lupeni, jud. Hunedoara), Orbán Ștefan (n. 20 aug. 1900, Păuleni-Ciuc, jud. Harghita), Orbán Carol (n. 6 iul. 1888, Mădăraș, jud. Harghita), Ábrahám Árpád (n. 16 febr. 1914, Bixad, jud. Covasna), Fîntînaru Alexandru (n. 25 mart. 1895, Semlac, jud. Arad).


Toți condamnații au depus recurs împotriva sentinței la Tribunalul Suprem al R.P.R., Colegiul Militar. Prin decizia nr. 206 din 24 iulie 1958, instanța supremă a păstrat sentința primei instanțe, care a rămas definitivă. Condamnații la moarte au înaintat apoi cereri individuale de grațiere către Prezidiul Marii Adunări Naţionale a R.P.R., care au fost respinse în ședința din 22 august 1958.


Întregul lot de inculpați a fost încarcerat la Penitenciarul din Arad în ziua de 24 aprilie 1958. Cei condamnați la moarte au rămas aici până înainte de punerea în practică a sentinței, când au fost ridicați de către delegații Regionalei de Securitate Timișoara.


Din conținutul proceselor verbale de execuție, rezultă că îndeplinirea sentinței s-a făcut în noaptea zilei de 1 septembrie 1958, oamenii fiind uciși prin împușcare într-un loc neprecizat. După execuție, trupurile morților au fost predate comandantului Penitenciarului Timișoara pentru a dispune înhumarea lor.


După căderea oficială a regimului comunist, rudele și urmașii celor executați au început să facă demersuri pe la diferite instituții ale statului pentru a putea afla locul unde au fost îngropați morții.


În anul 2007, Szabo Emilne Alexandra, sora lui Szoboszlay Aladar, a solicitat revizuirea sentinței 719 din 30 mai 1958. Cauza a fost judecată la Curtea de Apel din Cluj, care, prin sentința nr. 54 din 13 mai 2010, a anulat sentința din 1958, achitându-i pe toți cei 57 de condamnați.


foto: IICCMER


CITITI SI: Dosar penal în cazul a zece persoane executate de comunişti. Rămăşiţele lor sunt căutate la PomenireaThe post Rezultatele cercetărilor făcute de IICCMER în Cimitirul Pomenirea appeared first on Actualitati-Arad.Mai multe
Categorie: Stiri locale din Arad Alte stiri despre: Arad
Crimă la Vârfurile. Un bărbat şi-a ucis soţia, apoi s-a sinucis
25 Mai 2018 13:52
Un bărbat de 40 de ani din comuna Vârfurile, judeţul Arad, şi-a ucis soţia cu lovituri de cuţit şi de ciocan, inclusiv în zona capului, apoi a plecat cu maşina înspre localitatea Brad din judeţul Hunedoara, iar la un moment dat a intrat cu autoturismul într-un TIR care circula regulament [...]
Alte stiri despre: Arad
Știri pe scurt
25 Mai 2018 13:01
Peste 130 de perechi de încălțăminte contrafăcute au fost indisponibilizate de polițiștii arădeni, de la un cetățean chinez, în timpul unei acțiuni cu efective mărite pe linia drepturilor de proprietate intelectuală. În timpul acțiunii a fost depistat, în flagrant, un bărbat care [...]
Alte stiri despre: Arad
Premiu pentru profesionalism în educație pentru învățătoarea Sabina Covaci Stoițescu
25 Mai 2018 12:57
România 100 Arad își propune ca odată pe lună, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, să prezinte arădenilor, și nu numai, un mic strop din oceanul de dăruire, de profesionalism și de înaltă calitate a învățământului românesc. „Să evidențiem merite [...]
Alte stiri despre: Arad
Problemele din învățământul arădean, dezbătute la Prefectură
25 Mai 2018 12:44
Astăzi, în Sala Rotondă a Instituției Prefectului – Județul Arad, a avut loc ședința comisiei de dialog social, condusă de prefectul județului Arad, Florentina Horgea. S-au dezbătut, în cadrul întâlnirii, principalele probleme cu care se confruntă învățământul preuniversitar [...]
Alte stiri despre: Arad
Arădenii pot stabili ce spectacole vor să vadă la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“
25 Mai 2018 12:28
Spectatorii vor putea decide ce spectacole vor să vadă la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, procesul de votare urmând să se deruleze în perioada 1 – 10 iunie. „Care este spectacolul care v-a plăcut cel mai mult? Ce spectacol doriți să (re)vedeți? În luna iunie, spectatorii ar [...]
Alte stiri despre: Arad
Băsescu: „După mandatul ăsta îmi închei activitatea politică“
24 Mai 2018 20:48
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că la finalul mandatului de senator îşi încheie activitatea politică şi că partidele de dreapta ar trebui să meargă la alegerile europarlamentare pe o listă comună. „M-aş referi la europarlamentare, care vor fi un dezastru pentru partidele [...]
Alte stiri despre: Arad
Ministrul Finanţelor: Pensiile se vor mări cu 10% de la 1 iulie
24 Mai 2018 20:40
Pensiile se vor mări cu 10% de la 1 iulie, iar legea pensiilor va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, susţine ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Întrebat, joi seară, la Antena 3, dacă va intra în vigoare de la 1 iulie majorarea pensiilor cu 10%, Teorodovici a susţin [...]
Alte stiri despre: Arad
Proiect de prevenire a mirosurilor industriale în municipiu: perdele de Pawlonia
24 Mai 2018 18:55
Compania de Apă Arad continuă şi anul acesta valorificarea nămolului provenit de la Staţia de Epurare ca îngrășământ în agricultură. În luna iunie se vor obține permisele de aplicare emise de Agenția de Protecție a Mediului, urmănd ca, de la începutul lunii iulie, nămolul să fie [...]
Alte stiri despre: Arad
A fost semnat programul de colaborare pe 2018 între municipiul Arad și Sectorul XII din Budapesta
24 Mai 2018 18:42
Marţi,  22 mai 2018, la Budapesta,  Municipiul Arad şi Sectorul XII – Hegyvidék din capitala Ungariei au semnat programul de colaborare pe anul 2018. În declarațiile făcute cu ocazia semnării documentelor oficiale, viceprimarii Levente Bognar şi  Krisztina Fonti au vorbit despre importa [...]
Alte stiri despre: Arad
Un autobuz cu pasageri s-a ciocnit cu o basculantă
24 Mai 2018 15:43
Un număr de patru persoane au fost rănite, joi, în urma unui accident produs pe un drum din judeţul Arad, după ce autobuzul în care se aflau s-a ciocnit cu o basculantă. Accidentul rutier a avut loc, joi, în localitatea Satu Mare, comuna Secusigiu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului [...]
Alte stiri despre: Arad