Punct și de la capăt. Unde suntem, unde stăm?

Geografic, România poate fi considerată o țară Central-Europeană. Că le place unora, sau nu, asta e situația: facem parte dintr-o suită selectă de state. Cu o așezare binecuvîntată de Dumnezeu.


Am mai spus-o, avem de toate și încă din belșug: cîmpii mănoase, munții (încă) acoperiți de păduri umbroase, dealuri invitând struguri să se pîrguiască în fiece toamnă, râuri închipuind o rețea deasă, lacuri până în vârf de munte, o deltă cum multe nu-s în lume, avem și o mare cu un litoral de invidiat.


Avem, încă, și resurse de tot felul, avem, încă, un popor și o istorie. Avem de toate!


De-ar fi după câte ne-a dat Domnul, ar fi să ne numărăm printre cele mai bogate neamuri de pe fața Pământului!


Ei da, dar asta e numai geografie.


Pentru că, dincolo de aceste elemente, lucrurile nu mai arată la fel de bine.


Dimpotrivă.


Și-atunci, ne întrebăm din nou: pe unde (mai) stăm?


Răspunsul vine ușor pentru simplul motiv că argumentele se înghesuie să pună în lumină adevărul. Deloc surprinzător de acum și trist. Aș zice: supărător de trist!


De pildă, am citit foarte recent o statistică a Eurostat, pentru anul 2016, din care rezultă că România se situează pe primul loc în privința riscului de a sărăci al populației, mult în fața unor țări precum Grecia sau Spania.


S-a mai constatat că 80% dintre români consideră că România este o țară profund coruptă! Ce să mai vorbim de instituții internaționale. De care depindem atât de mult, din foarte multe punct de vedere.


Ca nivel de trai, România ocupa, în urmă cu niște ani, locul cel mai jos din Uniunea Europeană – 48% din media comunitară – pentru că la noi preţurile cresc mai mult decât veniturile și nu erau semne ca situația să se îmbunătățească, în ce ne privește, prea curând. Dimpotrivă. Și în 2017, România apare ca fiind cea mai săracă țară a UE din punct de vedere al ratei sărăciei, absolute sau relative.


Dacă e să răsfoim presa ultimilor 3-4 ani, o să mai observăm că România nu a mai fost vizitată de oficialități de rangul unui prim ministru sau, mai mult, șef de stat și că doar vizitele de rutină ale președintelui Johannis mai scutură de praf salonul de protocol al Aeroportului Otopeni.


Practic, România nu prea mai contează în domeniul marii politici internaționale iar lucrul acesta se reflectă în mod dramatic și asupra situației interne. Tot mai mulți lideri politici – de toate culorile – ajung să se poarte de parcă am fi singuri, închiși ermetic în propria ogradă unde ei și-ar putea face de cap cum le place.


În disprețul oricăror norme și constrângeri inerente care țin de respectul pentru cei ce i-au votat dar și de apartenența noastră la o comunitate internațională mai complicată ca oricând.


Atacurile la fundamentele societății – familie, biserică, școală, moralitate, educație în familie – se desfășoară cu o fervoare demnă de cauze mult mai nobile și dacă e să privim la cei ce se disting în mod special în această ofensivă, trebuie să ne întrebăm, cu îndreptățire și cu îngrijorare, ale cui interese le servesc cu adevărat.


Pentru că, lovind în elemente ce țin de temelia nației, lovești, practic, în însăși ființa acestui popor. Iar lucrul acesta, pe termen mediu și lung, înseamnă un pericol mult mai grav decât, să zicem, faptul că acum, se ceartă PSD-ul cu PNL-ul sau invers.


Și câte ar mai fi de spus?! Dar enumerarea unei liste interminabile de erori și… orori nu ar face decât să demonstreze o realitate care, oricum, năvălește cu forța unui uragan în casele fiecăruia dintre cei dispuși să-și mai țină ochii deschiși și mintea limpede.


Ei da, cam așa stăm la acest început de an 2018. Și nu cred că stăm bine.


Ba, chiar deloc.


Chiar și cele mai obscure „institute” de cercetare a opiniei publice din țară sunt nevoite să admită că, în orice fel s-ar face sondajele, românii susțin, cu o majoritate covârșitoare, că „stăm” rău. La aproape toate capitolele!


Cred că am prezentat destule motive pentru care cred că ar trebui să ne punem întrebarea dacă mai are rost să… stăm. Pentru că asta facem: stăm.


De fapt, e un eufemism. Pentru că nu stăm efectiv. În realitate, ne mișcăm. Ne mișcă cei ce ne conduc. Aleși, numiți, totuna. Iar ei, o știm prea bine, ne fac să ne mișcăm într-o direcție greșită.


Ne închidem tot mai mult în noi, într-o formă de societate autarhică, asistând pasivi la gâlceava „boierilor” pentru ciolan, la războiul imunităților și al perpetuării în dregătorii câștigate prin minciună și mită, al disprețului fățiș față de „plebei” și, nu în ultimă instanță, al infatuării nătînge față de cerințele al căror respect ar fi o condiție minimală de a mai fi acceptați în comunitatea internațională.


Asta e!


Dar, pentru că suntem la începutul unui an nou-nouț, ar fi bine să ne întrebăm dacă mai e cazul să stăm? Dacă ne mai putem permite să „stăm” – adică să ne complacem în această situație.


Dacă nu cumva ar trebui să ne gândim că am avea nevoie de un pic de mișcare.


Dacă de altceva nu, pentru ca să ne dăm seama dacă mai trăim și dacă mai suntem în stare să facem și altceva decât… să stăm.


De pildă, să deschidem ferestrele și să aerisim un pic. De putoare și de puturoși. Apoi, să luăm mătura și să facem curat. În odaie, în curte, pe stradă, în țară. Să ne primenim un pic preajma. Să poată intra soarele, ca să facă lumină. Lumină cât pentru un dram de speranță.


Pentru început, poate că nici n-ar fi rău.


Silviu Rațiu


Ianuarie, 2018


The post Punct și de la capăt. Unde suntem, unde stăm? appeared first on Actualitati-Arad.Mai multe
Comenteaza aceasta stire:
Categorie: Stiri locale din Arad Alte stiri despre: Arad
CCIA Arad lansează proiectul „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad lansează proiectul „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”, proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Scopul principal al proiectului îl constituie sprijinirea și dezvoltarea a [...]
Alte stiri despre: Arad
Unirea Principatelor şi povestea mai puţin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza
Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Realizată sub semnul ideilor Revoluţiei paşoptiste, Unirea Moldovei şi a Ţ [...]
Alte stiri despre: Arad
Klaus Iohannis: „Nu mi-a fost şi nu îmi e teamă de suspendare“
Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu există niciun motiv pentru suspendarea sa din funcţie, că nu i-a fost şi nu îi este teamă de suspendare, subliniind că pentru el acesta “nu este cu certitudine un factor” în decizia sa de desemnare a Vioricăi Dăncilă pentru postul de p [...]
Alte stiri despre: Arad
Marius Sulincean: „Gheorghe Feieş trebuie să demisioneze urgent!“
„Mă surprinde lipsa de eleganţă şi îndârjirea cu care Gheorghe Feieş ţine cu dinţii de fotoliul de primar al Sebişului, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins recursul edilului în procesul cu Agenția Națională de Integritate şi l-a declarat definitiv [...]
Alte stiri despre: Arad
Concluzia USR Arad după ce a dezbătut proiectul de buget local pentru 2018
La sediul USR Arad a avut loc o dezbatere asupra proiectului de buget propus de administrația locală pentru anul 2018. Au fost prezentate alocările bugetare pe diversele capitole ale documentului, principalele proiecte de investiții ale municipiului, iar la final au fost discutate propuneri de o [...]
Alte stiri despre: Arad
O nouă săptămână de maraton teatral la Arad
Povești emoționante. Comedii savuroase. Istorii provocatoare. Pe scurt: a treia săptămână a proiectului „Luna plină de teatru”, ediția 2018, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. Adevăratul maraton teatral debutează marți, 23 ianuarie, când, de la ora 19.00, sala mare găzdui [...]
Alte stiri despre: Arad
„Matrița dacică“. Surpriză pentru femeia din Arad care cere despăgubiri
Procesul „Matriţei dacice“, în care o femeie din Arad solicită o recompensă de 500.000 de lei pentru că ar fi descoperit întâmplător o matriţă dacică în cetatea Sarmizegetusa Regia, a continuat luni la Tribunalul Hunedoara, administratorul sitului, audiat ca martor, afirmând că pie [...]
Alte stiri despre: Arad
Sergiu Bîlcea: „Anul trecut au fost finalizate peste 40 de străzi în proiectul «100 de străzi pentru Arad»“
Administrația locală PNL a lansat anul trecut proiectul „100 de străzi pentru Arad“, un poiect ambițios de refacere a infrastructurii rutiere și a trotuarelor în toate cartierele orașului. „Anul trecut au fost finalizate peste 40 de străzi, din mai multe cartiere și din zona centrală [...]
Alte stiri despre: Arad
IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual
Luni, 22 ianuarie 2018, clerul și credincioșii arădeni l-au sărbătorit pe Arhipăstorul lor, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului. Înaltpreasfinția Sa şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în ziua de Ziua de pomenire a Sfântului Ap. Timotei prin participarea l [...]
Alte stiri despre: Arad
Cum pot fi recuperați banii achitați în plus la taxe şi impozite
Arădenii care au achitat, la începutul anului, taxele și impozitele majorate își pot recupera banii sau pot opta pentru compensarea cu debitele pentru anul 2019. Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad anunţă contribuabilii că în cazul în care au achitat în plus la plat [...]
Alte stiri despre: Arad