Prima franciză din Sibiu, care a devenit internațională. “Primii trei ani am mers pe pierdere“

În urmă cu cinci ani, deschidea primul fast-food la Sibiu, pe bulevardul Mihai Viteazul. Acum, rețeaua ajunge la 41 de locații, una fiind deja deschisă în Ungaria. În negocieri este intrarea pe piața din Anglia și lista continuă. Este vorba de prima franciză sibiană, care anul trecut a avut un rulaj în întreaga rețea de aproximativ 12 milioane de euro. Dabo Döner.


La 50 de ani, Dan Paștiu este cunoscut de foarte mulți sibieni. Dacă nu direct, atunci prin intermediul Naf -Naf, Cotton Club sau Union, de exemplu, afaceri pe care le-a construit și vândut ulterior.

“Când am vândut Union-ul, cu Spicy și cu Zorba la un loc, toți din jurul meu m-au întrebat ce am pățit, cum să renunț afacerea din centrul Sibiului? Dar eu asta am făcut tot timpul, am construit afaceri de la zero. Sincer, atunci habar nu aveam ce înseamnă franciză. Am fost în Germania și un prieten mi-a spus să mergem împreună să mâncăm un döner. L-am spus să mă lase în pace cu shaorma lui, eu aveam restaurant, talente…. «Hai să îți arăt, a ieșit numărul unu în Germania trei ani la rând, nu e vorba de shaorma. E cel mai bun Döner din Germania», m-a convins în cele din urmă. Nu exagerez, când am mușcat prima oară din el, am zis că trebuie să fac așa ceva și în România. Ca un fel de dragoste la prima vedere“, amintește Dan Paștiu întâlnirea cu preparatul din care avea să construiască o nouă afacere.


Pe pierdere, timp de trei ani


Dan Paștiu spune că mai apoi a devenit prieten cu proprietarul Atlantik Döner Nürnberg și i-a propus să îi vândă rețeta, oferă refuzat inițial. În cele din urmă, acordul a fost dat, iar pe 1 mai 2013 se deschidea primul Dabo Döner, o investiție pe care Dan Paștiu o aproximează la 45.000 de euro. Dabo, de la numele celor doi fii, Dan și Bogdan.

“Trei ani de zile eu am lucrat pe minus, am venit cu bani de acasă. Bătălia mea cu «shaorma cu de toate» a fost colosală, eram ca Don Quite. Îmi intrau oamenii și îmi cereau o shaorma cu de toate. Le explicam că eu le ofer un produs de calitate, în care nu pun cartofi, nu pun ketchup, maioneză, murături sau tot felul de alte prostii“.


Lucrurile au deveit și mai complicate, câd Dan Paștiu a trebuit să renunțe la spațiul de pe bulevardul Mihai Viteazul, cu vad bun la clienți, pentru cel de acum, de pe bulevardul Vasile Milea, unde traficul pietonal e mult mai redus. “Și asta din cauza unei prevederi adoptată de Consiliul local, care specifică faptul că ai nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru a funcționa la parter, chiar dacă era vorba de un bloc cu zece etaje și trei scări. Iar cu activitatea mea nu era de acord un locatar de la etajul 8, de la a treia scară depărtare. Și așa că Poliția locală era la mine tot o dată la două săptămâni cu amenzi de câte 1.500 de lei. A trebuit să caut alt loc“.


Experiența Costinești. De la 400, la 10.000 de lei pe zi


În 2015, la început de sezon, Dan Paștiu a deschis primul Dabo Döner pe litoral, în Costinești. “Chiar dacă în Sibiu eram încă pe pierdere, știam că produsul are valoare. Am găsit un spațiu foarte bun în Costinești, cu expunere foarte bună. Era un raționament de marketing: nu mă duc eu prin România să mă prezint, ci vine România la mine. Nu știam ce e acolo, nu știam cu ce se mănâncă. De prima dată a venit un turc la mine, care m-a luat la întrebări că ce fac, că ei stabilesc acolo prețurile și așa mai departe“.


12.000 de euro a costat chiria pe două luni pentru spațiul de 60 de mp din centrul Costineștiului. Pe lângă amenajarea fast-food0-ului, cheltuielile au crescut și cu închirierea unei pensiuni pentru angajații aduși de la Sibiu. “Acolo, la 1 septembrie e gata sezonul. Și eu, pe 26 iulie, aveam încasări de 400 de lei pe zi. În condițiile în care aveam nouă angajați care mă costau 1.000 de lei pe zi. Plus materie primă, plus chirie, plus utilități. Am zis că atunci când se termină sezonul nu știu dacă o iau înspre Sibiu sau în partea cealaltă, spre mare“, râde acum Dan Paștiu.


Motivul pentru care afacerea nu mergea era același ca și la Sibiu, la început: cei care intrau cereau “shaorma cu de toate și nimic altceva“. Pe 26 iulie, însă, Dan Paștiu a venit cu o idee care avea să schimbe brusc mersul afacerii. “Eu eram casier, trei ani am fost casier pe litoral. Și nu puteam nicicum să îi conving pe clienți să încerce dönerul meu, că e ceva mai bun decât shaorma. Așa că am făcut o schimbare de strategie, simplă. Mi-am cumpărat și lipii pentru shaorma, iar când veneau clienții să ceară așa ceva, ținteam grupurile. «Suntem patru, vrem patru shaorma», de exemplu. Le încasam banii, dădeam bonul și îi întrebam dacă nu vor, totuși, altceva, un Dabo Döner. Și din patru, poate unul accepta. În câteva ore erau înapoi toți, că vor și ei ceea ce a mâncat prietenul lor. Șase zile mai târziu, pe 1 august, a fost prima zi în care am depășit 10.000 de lei încasări pe zi“, povestește Dan Paștiu.


dabo donner 1


Prima franciză


Vânzările de la Costinești au fost cele care i-au și adus, mai apoi, prima cerere de franciză. “Am fost sunat la sfârșit de septembrie, de cineva care a mâncat de mai multe ori la Dabo Döner și mi-a spus că vrea să deschidă și el așa ceva în Constanța. I-am spus că aveam în intenție francizarea, dar nu aveam încă un caiet de franciză, regulament, procedurile și așa mai departe“.


În urma telefoanelor repetate, Dan Paștiu a elaborat primele documentații de franciză în următoarele două luni, iar în primăvara lui 2016 a fost deschisă prima franciză Dabo Döner din România. “Am avut noroc de un partener foarte bun, ne-am înțeles și am inaugurat prima franciză în primăvara anului 2016. Mai apoi, partenerul meu și-a mai deschis francize în Eforie, în Mamaia, iar eu aveam locația din Costinești. Deja a început să prindă contur pe litoral. Au urmat, mai apoi, și alți parteneri care au preluat francize în Mangalia, în Nyiregyhaza, în Ungaria, la Alba Iulia, Slatina și așa mai departe. Acum suntem în Top 5 la nivel național, în care includem și McDonalds și KFC pe domeniul de fast-food“, spune Pațtiu, potrivit căruia, în următoarele două săptămâni, numărul locațiilor va ajunge la 41.


În negocieri este și intrarea pe piața din Anglia. “Săptămâna trecută m-am întâlnit cu câteva persoane care par foarte serioase și care vor să deschidă o franciză pe Anglia. Aceștia au aflat de noi on-line, au 25 de ani de experiență în alimentație publică“.


“Eu și fiul meu suntem cei care știm mixul de condimente pe care le punem pe carne. E un secret pe care doar noi doi îl știm“, Dan Paștiu


Rulaj de 12 milioane de euro


Anul trecut, cifra de afaceri a întregii rețele a fost de aproximativ 12 milioane de euro, numărul de angajați total urcând acum înspre 1.000 de persoane. La Sibiu, în ultimii trei ani – cu excepția lunii iulie 2016, încasările din cele două locații au crescu constant de la lună la lună. Iar comparativ cu lunile anului anterior, încasările au crescut de fiecare dată cu peste 100%. De la 1.700 – 1.800 de lei pe zi în 2015, s-a ajuns ca anul acesta încasările zilnice să ajungă la aproape 12.000 de lei, arată Dan Paștiu.


La fel, taxa de intrare în franciză a crescut de la 3.000 de euro, la 5.000 de euro, iar acum este de 8.000 de euro. Redevența este de 2% din încasări, alături de care mai trebuie plătită o taxă de marketing de 1,5%. “Nu e așa simplu cum pare, cumperi cinci utilaje, le bagi în priză și dai drumul într-o locație. Presupune marketing, oameni pregătiți, echipă de suport“, susține Dan Paștiu.


Celor care doresc să cumpere franciză li se oferă variante de unde să poată cumpăra utilajele necesare. “Nu le cumpăr eu, deoarece vreau ca investiția să fie cât mai accesibilă. Majoritatea francizelor sunt «on the box», la care cei care vând mai pun 20% adaos. Eu prefer să fiu mai uman, căci avem timp să câștigăm pe termen lung împreună, nu să încasez eu 60.000 de euro pentru o investiție de 50.000 de euro“. De altfel, la aproximativ 50.000 de euro se ridică investițiile necesare într-un Dabo Döner, aproximează Paștiu. Dar investiția are șanse să se amortizeze foarte repede. “Acum am primit un mail de la un partener din Brăila, care mi-a scris că la un an de la deschidere și-a acoperit 90% din investiția inițială“.


Angajații fiecărei francize Dabo Döner fac un stagiu de pregătire la Sibiu, timp de două săptămâni. Toată materia primă a celor care cumpără franciza este livrată de la Sibiu sau de la furnizorii agreați. În plus, rețeaua Dabo Döner are trei coordonatori de zonă care verifică locațiile, fac rapoarte de evaluare pe baza unor fișe detaliate, rapoarte în funcție de care sunt emise eventualele recomandări de îmbunătățire.

“Acum doi ani, mă interesa mai mult locația și mai puțin omul, fiindcă mă interesa doar să cresc – ceea ce nu a fost tocmai cea mai bună idee a mea, fiindcă am și exemple de care nu sunt mulțumit. Și asta și din greșeala mea, dar evident și din cauza managementului de acolo. Dar, acum, trebuie să corespundă și locația și omul. Iar despre om trebuie să simt că vrea să fie implicat, că are habar de business sau este dispus să aibă un manager cu experiența necesară. Alimentația publică nu se învață peste noapte. De bine de rău, eu am experiența a 25 de ani de alimentație publică, care m-a ajutat mult“, spune Dan Paștiu.


dabo donner 2


Planurile de peste hotare


La Sibiu, deocamdată, sunt două fast-food-uri deschise, cel de pe bulevardul Vasile Milea și cel de la Lidl. În aproximativ două săptămâni, vor fi deschise și primele două francize Dabo Döner la Sibiu: una în Piața Mare și una pe bulevardul Victoriei.


Dan Paștiu susține, însă, că afacerea sa are potențial și în România poate ajunge la 150 – 200 de francize vândute. “Dar eu nu mă voi opri la piața din România, asta e sigur. Am cereri pentru Franța, pentru Spania, Austria, Bulgaria și Republica Moldova. Țin să subliniez că am ajuns aici datorită calității produsului. Băieții mei mănâncă zilnic aici, la fel și eu. Produsele Dabo Döner sunt sănătoase, chiar dacă termenul pare antagonic cu fast-food-ul. Nu folosesc conservanți, aditivi, E-uri, absolut nimic din ce nu e natural, chiflele sunt proaspăt făcute. Asta se reflectă într-un cost al produsului real, dar nu scump, căci am mers pe principiul de a câștiga din rulaj. De aceea, primii trei ani a fost pe pierdere. Nu vrei să îți mai povestesc cum era când venea ziua de salariu“.


Post-ul Prima franciză din Sibiu, care a devenit internațională. “Primii trei ani am mers pe pierdere“ apare prima dată în Turnul Sfatului Online.Mai multe
Categorie: Stiri locale din Sibiu Alte stiri despre: Sibiu
Sfatul polițiștilor pentru mâine: mai bine lăsați mașina acasă!
25 Mai 2018 17:55
Polițiștii sibieni anunță că, pentru fluidizarea traficului în condiițile în care mai multe străzi vor fi închise mâine pentru buna desfășurare a Maratonul Internațional Sibiu, se va acționa în sistem integrat, cu un dispozitiv din care fac parte polițiști, jandarmi, polițiști lo [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Foto. Cum arată acum cea mai spectaculoasă șosea din țară
25 Mai 2018 17:08
Drumarii continuă lucrările de eliberare a carosabilului de pe DN 7C – Transfăgărășan. Lucrările sunt îngreunate de cantitatea mare de zăpadă și de bolovani care se află pe carosabil, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de facebook a CNAIR. Aceștia au publicat și mai mul [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Șelimbărenii, invitați să-și aleagă stema localității
25 Mai 2018 17:04
În următoarea ședință de consiliu local, consilierii vor vota stema comunei. La propunerea primarului Marius Grecu, cetățenii sunt invitați să-și exprime un punct de vedere. În această idee, a fost inițiat un sondaj de opinie pe pagina de Facebook, în care cetățenii sunt rugați să [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Un polițist sibian aleargă mâine la Maraton pentru reabilitarea Palatului Copiilor
25 Mai 2018 16:48
Printre cei aproape 4000 de alergători care vor lua startul mâine la Maratonul Internațional Sibiu se află și Daniel Scrob, polițist, dar și multiplu campion național și internațional de atletism. “Daniel Scrob, agent șef adjunct de poliție în cadrul Serviciului Ordine Publică di [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Se scumpește apa
25 Mai 2018 16:39
Autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice a avizat creșterea tarifelor practicat de Apă Canal SA cu aproximativ trei procente. Potrivit avizului emis, SC Apă Canal va majora tariful pentru metrul cub de apă potabilă livrată populației de la 3, [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Proiectele maratonului. (20) Atelier de olărit, la Nocrich
25 Mai 2018 14:10
Tinerii din Nocrich ar putea învăța oricând arta olăritului, prin intermediul atelierului educațional Ceramică de Nocrich. Din păcate, momentan activitatea este una sezonieră, din cauza lipsei spațiului și a resurselor. Acesta este proiectul pentru care cei de la Centrul Orășenesc Nocr [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Operatorul de salubritate SOMA are program normal de Rusalii
25 Mai 2018 14:04
A doua zi de Rusalii angajații operatorului de salubritate din Sibiu, SC SOMA SRL, lucrează după program normal. Conducerea companiei SOMA SRL îi anunță pe sibieni că în cursul zilei de luni, 28 mai, activitatea va fi una după program obișnuit, fără a fi perturbată de sărbătoarea Rusa [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Maternitatea Sibiu a fost dotată cu un ventilator neonatal, de 32.000 de Euro
25 Mai 2018 13:57
Un ventilator neonatal de ultimă generație a fost donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Secția Neonatologie. Aparatul vine de la Asociația Salvați Copiii România și a costat 32.000 de Euro. Numărul copiilor născuți la Spitalul Județean Sibiu este în fiecare an mai mare, i [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Programul Spitalului Județean de Rusalii și de ziua copilului
25 Mai 2018 12:55
În data de 28 mai (a doua zi Rusalii – sărbătoare legală) și în data de 1 iunie  (ziua copilului – sărbătoare legală) în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se va lucra după următorul program: ■ În cadrul Ambulatoriului de Specialitate (Policlinica):   28 mai & [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Festivalul Familiei: activități culturale, recreative, concursuri și concerte
25 Mai 2018 12:49
Festivalul Familiei, ajuns la cea de-a treia editie, este un eveniment dedicat întregii familii. Acesta se va desfășura în perioada 25-27 mai, în parcul Sub Arini lângă stadion. Pentru copii vor fi instalate trenulețe, castele gonflabile și carusele, dar nu vor lipsi nici concursurile c [...]
Alte stiri despre: Sibiu