Sibiu | Mărturiile sibienilor care au participat la protestele din Piața Victoriei

Mărturiile sibienilor care au participat la protestele din Piața Victoriei

De la ”Am crezut că mor” până la ”Jandarmeria a exagerat”, sibienii care au participat la protestul de aseară condamnă la unison violența.


Printre sibienii prezenți în piață s-a numărat și poetul Radu Vancu. Acesta a publicat pe contributors.ro 12 observații cu privire la evenimentele de aseară. Redăm doar câteva dintre ele:


”4. Orice reacție de asemenea amploare & violență a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai înalt nivel.


5. Regimul Dragnea a înțeles că a pierdut lupta în Parlament – a înțeles că legile justiției & cele penale nu vor ieși cum vor ei – și a ales ca, din abuziv, să devină represiv.


6. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv.


7. Imaginile & filmele de ieri sunt la dispoziția autorităților. Toți autorii violențelor pot fi identificați & pedepsiți grație lor.


8. Imaginile & filmele de ieri vor circula zile, luni, ani de-a rândul. Nimic nu va eroda PSD-ul mai tare. Și, în același timp, nimic nu va șterge impresia îngrozitoare pe care o vor lăsa Europei: aceea că PSD a transformat România într-un stat represiv”.


Adrian Bibu, directorul Sălii Transilvania, este un alt sibian prezent aseară la proteste. El a avut o postare pe facebook în care condamnă folosirea gazelor lacrimogene.Mult mai vehement este fostul prefect al județului, Cristian Roman. Acesta spune că și-a văzut moartea în Piața Victoriei.


” DICTATURĂ CRIMINALĂ!


ESTE FOARTE GRAV CE FAC ACEȘTI INFRACTORI.


Protestam civilizat, chiar discutam cu jandarmii din fața mea, când AU PRIMIT ORDIN SĂ NE EXECUTE.


Pur si simplu, din cauza gazelor lacrimogene pe care le-au dat, NU AM MAI PUTUT RESPIRA. Am crezut că VOI MURI. DA, că VOI MURI ASFIXIAT!


Am lucrat 11 ani în Ministerul de INTERNE și înțeleg foarte bine situația!


Puteau SĂ NE OMOARE: Dragnea, Dan, Cucoș!


ASTA ESTE DICTATURĂ!


Nota bene:


ÎI MULTUMESC LUI DUMNEZEU CĂ AM SCĂPAT CU VIAȚĂ!”, a scris fostul prefect al Sibiului.


Un alt sibian care a mers la proteste este activistul de mediu Andrei Șoroagă. Acesta a relatat în detaliu cele trăite în Piața Victoriei.


” Ne-am mutat într-o zonă mai liberă, pe latura opusă Guvernului. Oamenii veneau în valuri. Cineva a strigat la o portavoce, preventiv, să fim calmi şi să nu-i provocăm inutil pe jandarmi. Pe la ora 20 era deja plin. Nici o şansă să mai prind conexiune la telefon. Lucrurile erau chiar foarte liniştite şi, sincer, mă cam plictiseam. Se striga din când în când “Hoţii!”, dar cam atât. Chiar glumeam că la noi la Sibiu măcar lumea se plimbă pe bulevarde.


Un domn stătea în apropiere cu o mască chirurgicală pe faţă. Mi se părea ciudat, pentru că mai fusesem la proteste în Bucureşti şi chiar şi atunci când mai erau mici incidente, gazul nu ajungea aşa de în spate.


Apoi aud că zice cineva: “vin galeriile”. Trec ăia printre noi (vreo 20 – 30) şi se postează în faţă lângă jandarmi, apoi dau cu ceva petarde. Da, a mai fost asta la alte proteste, am mai văzut. Instigatori, poate nici măcar nu sunt pe bune din galerie. De obicei, lumea se retrage câţiva paşi, iar jandarmii îi liniştesc rapid.


Dar surpriză… de data asta i-au lăsat în pace, nu i-au extras. În schimb, au folosit spray-uri şi tuburi cu gaze lacrimogene împotriva tuturor manifestanţilor din acea zona. Veneau femei şi bătrâni cu feţele roşii, cu ochii înlăcrimaţi. Ne-am retras cu toţii vreo 20 de metri mai în spate.


soroaga


Acum lumea era nervoasă. Era prima oară când s-a început masiv să se strige scandarea celebră cu UE. Toţi strigam, chiar şi bătrânica de lângă mine.


În următoarea ora s-a tot repetat acest lucru. Ceva scandal într-un colţ, după care gaz… se simţea puternic până în spate. Oamenii tuşeau şi lăcrimau peste tot în jur. Maşinile SMURD plecau şi veneau. Ne retrăgeam tot mai mult. Strigam “Nu plecăm! Nu cedăm!”.


Apoi ne-am mutat în lateral, pe b-dul Kiseleff, să ne ferim de gaze. Au trecut pe lângă noi, spre grosul mulţimii, jandarmi călare şi un grup cu câini… Eram uimit, unde să intre ăia în mulţimea îngrămădită spre muzeul Antipa? Mă rog, după 10 minute s-au întors. Caii erau speriaţi. Lumea era nervoasă.


Pe la 10:30 am plecat spre maşină. Aveam drum lung înapoi spre Sibiu.


Pe drumul de întoarcere am citit despre modul în care a escaladat situaţia. Tunuri cu apă, oameni bătuţi fără nici un motiv legal. Abuzuri făcute în numele partidului aflat la putere.


Printre postările dure de pe FB legate de Piaţa Victoriei, era câte una de la Sibiu, parcă din altă lume. Oamenii protestând liniştit, o plimbare de seară”, a scris Andrei Șoroagă.


Nu în ultimul rând, la protest a fost și Doru Apostol, cunoscut ca organizator al marșurilor de protest din Sibiu. Acesta a atacat dur Jandarmeria.Post-ul Mărturiile sibienilor care au participat la protestele din Piața Victoriei apare prima dată în Turnul Sfatului Online.Mai multe
Categorie: Stiri locale din Sibiu Alte stiri despre: Sibiu
În toiul nopții, sirenele au dat alarma de dezastre în Sibiu. S-au speriat mamele și bebelușii
Nici polițiștii, nici reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență nu primit vreo sesizare de la sibienii care, la ora 02:00 a dimineții de sâmbătă, au fost treziți de către sirenele sistemului de alarmare publică. Mamele s-au plâns grupurile de discuții că nu își pot [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Magnet CV, cea mai variată ofertă de locuri de muncă din Sibiu
Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu arătau că la jumătatea lunii august în Sibiu existau aproape 1200 de job-uri vacante, ceea ce plasează județul nostru între primele pe țară. Cei interesați găsesc cea mai variată și completă ofertă de locuri de muncă [...]
Alte stiri despre: Sibiu
VIDEO După-amiază gastronomică în centrul Sibiului. ”Vorbim de o cantitate foarte mare de carne”
Concursul pentru desemnarea ambasadorului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019, în paralel cu Cupa Sibiului în artă culinară și prepararea a doi tauri la proțap sunt evenimentele care se desfășoară, duminică după-amiaza, în Piața Mare a Sibiului. Bere locală, vin sibian și alt [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Primăria Sibiu face angajări
Primăria Municipiului Sibiu organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de execuție vacante de consilier asistent la Serviciul Juridic, Contencios și Registru Agricol – Compartiment Registrul Agricol Cerinţele privind ocuparea postului sunt următoarele: Studii unive [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Night Cross Challenge, cel mai frumos cros nocturn din România, revine pe 24 august cu cea de-a patra ediție (P)
Night Cross Challenge constă într-o cursă de alergare pe o distanță de 4,5 km sau 9 km – pentru adulți, respectiv 500 m / 1000 m / 1500 m – pentru copii, startul fiind dat după înserare, din zona scenei de pe lacul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Traseul, marcat pe toată lun [...]
Alte stiri despre: Sibiu
La 20 de ani, duminică dimineața, băut la volan: două mașini lovite și doi răniți
Un șofer de doar 20 de ani a întors mașina pe care o conducea fără să se asigure, provocând un accident în urma căruia el și o altă persoană au fost rănite. Accidentul a avut loc înaintea prânzului, pe DN7, în apropiere de km 256. Șoferul de 20 de ani, din Tălmaciu, în timp ce co [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Cine se pune cu BMW? La Sibiu a avut loc primul concurs de mașini electrice din România
Trei mașini BMW modelul i3, un Nissan Leaf și un Renault Zoe sunt cele cinci mașini înscrise în prima competiție de regularitate dedicată mașinilor electrice din România, competiție organizată în cadrul Sibiu Rally. Cele cinci mașini s-au întrecut în cursul zilei de sâmbătă pe Tran [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Degeaba garduri de protecție! Un urs a intrat pe autostradă unde a fost omorât
Un urs a fost lovit mortal în cursul zilei de sâmbătă pe autostrada A1, în apropiere de ieșirea înspre Săliște. Deocamdată, drumarii nu își explică locul pe unde animalul de câteva sute de kilograme a intrat pe carosabilul șoselei de mare viteză. Cert este faptul că ursul nu a supra [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Accident în coloană. Trei mașini lovite în zona Hula Bradului
Din cauza nerespectării distanței între autoturisme, trei șoferi au fost implicați într-un accident care s-a produs sâmbătă după-amiaza în zona Hula Bradului. Accidentul a avut loc între trei mașini care coborau Hula Bradului în direcția sensului giratoriu de la Veștem. Polițiștii [...]
Alte stiri despre: Sibiu
Două fetițe, de trei și cinci ani, rănite într-un accident provocat de bunic
La nici cinci kilometri de la ieșirea din Sibiu, un șofer de 64 de ani a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un BMW care circula regulamentar, răsturnându-se mai apoi în șanț. Accidentul a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 14:00, cu câteva sute de metri înainte de intersecția D [...]
Alte stiri despre: Sibiu