Insolvență răsunătoare! Firma care a încasat 7 milioane de lei pentru a urmări cel mai mare proiect european implementat la Botoșani, în insolvență

inginer consultant, Romair Consulting SRL București, stiri, botosani, nova apaservO firmă care a încasat șapte milioane de lei pentru a urmări cel mai mare proiect european implementat vreodată în județul Botoșani a intrat în insolvență în insolvență.


Este vorba de societatea comercială Romair Consulting SRL București, firma de consultanță care gestionează contractele pe fonduri europene de peste 100 de milioane de euro ale societății comerciale Nova Apaserv, în calitate de inginer consultant.


Firma respectivă, controlată de omul de afaceri Gheorghe Boieru, a intrat în insolvență pe 29 ianuarie, în baza unei decizii a Tribunalului București, la solicitarea unui partener de afaceri, compania Syscom Water Technology.


Romair Consulting, care erae lider de piața în construirea și implementarea proiectelor finantate de Uniunea Europeană, pune în dificultate operatorul de apă din Botoșani, care mai are încă de lucru la proiectul european de extindere a rețelelor de apă și canalizare din județ.


like facebook, stiri, botosaniDirectorul tehnic al Nova Apaserv, Cătălin Fetcu, cel care se ocupă de implementarea proiectelor europene din partea companiei de apă, admite că situația nu este una deloc plăcut în cazul în care Romair Consulting SRL București va fi declarată în faliment.


Declararea insolvenței nu ne ppoate afecta dacă planul de reorganizare a firmei va fi aprobat, aceasta urmând să își desfășoare în mod normal activitatea. Probleme pot să apară în momentul declarării falimentului. Această firmă, prin diriginții de șantier, prin verificatorii de proiecte, prin tot personalul, asigură respectarea contractelor de execuție. În cazul în care ar intra în faliment ar trebui ca Nova Apaserv ori să își asume rolul de inginer, prin contractarea unor persoane care să asigure dirigintarea, verificarea proiectelor, sau să deruleze o altă procedură de achiziție, să angajeze un alt inginer consultant”, a afirmat Fetcu.


Deși proiectul european al Nova Apaserv la care Romair Consulting SRL București era inginer consultant este departe de a se fi încheiat, firma bucureșteană încasase deja peste 90% din sumele contractate cu Nova Apaserv. Practic, din contractul de peste șapte milioane de lei, Romair Consulting SRL București a încasat deja peste 6,3 milioane.


Potrivit specialiștilor, inginerul consultant detine un rol de administrator al contractului, are o pozitie independenta si impartiala si are calitati de arbitru si mediator intre partile implicate.


In cadrul contractelor standard Cartea Rosie si Cartea Galbena, sarcinile inginerului consultant sunt complexe, de o importanta substantiala in buna derulare a proiectului.


Prerogativele inginerului consultant din Cartile FIDIC au fost preluate si in Ordinul Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 1033/2011 privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare, cele ce presupun constructia de cladiri si lucrari ingineresti, contractele pentru obiective de investiii in domeniul infrastructurii de transport cu metroul, finantate din fonduri publice.


Conditiile contractuale stabilesc clar atributiile concrete pe care inginerul le are, cat si modul in care trebuie sa le desfasoare. • Inginerul consultant, ca specialist desemnat de Beneficiar, este un actor-cheie in etapa de executie a lucrarilor contractate prin Cartile FIDIC.

  Acesta ii garanteaza Beneficiarului ca lucrarile vor fi realizate in deplina conformitate cu prevederile contractului; in acest sens, monitorizeaza indeaproape etapa de executie, prin diriginti de specialitate sau agenti economici de consultanta, asigurandu-se ca Antreprenorul isi indeplineste obligatiile convenite.

  In acest scop, inginerul consultant ii poate transmite Antreprenorului instructiuni scrise sau planse suplimentare necesare fie bunei executii a lucrarilor, fie remedierii unor eventuale defectiuni, urmand ca cel din urma sa respecte intocmai modificarile si indicatiile primite de la Inginerul consultant.

 • Inginerului consultant are atributii propriu-zise de solutionare a situatiilor de criza, incercand sa obtina un acord de la ambele parti implicate in proiect (Beneficiarul si Antreprenorul). In cazul in care partile au dificultati in a gasi o cale convenabila, inginerul poate dispune o solutionare impartiala, ce respecta contractul FIDIC si ia in calcul circumastantele relevante in dinamica conflictului.Inginerul consultant finalizeaza procesul de rezolvare a problemelor aparute intre Beneficiar si Antreprenor prin instiintarea ambelor parti, asigurandu-se ca cele doua parti implicate se conformeaza acordului, pana la o eventuala revizuire a contractului.

 • Inginerul consultant este in permanenta in contact cu ritmul si calitatea evolutiei lucrarilor si are posibilitatea de a solicita anumite lucrari de remediere, daca situatia o cere.

  Concret, acesta poate dispune inlaturarea si inlocuirea oricaror echipamente sau materiale neconforme cu contractul in baza caruia actioneaza sau sa comande refacerea oricarei lucrari ce nu corespunde contractului.

  Mai mult, poate solicita lucrari de urgenta necesare pentru siguranta lucrarilor din cadrul proiectului, ca urmare a unui accident sau a altor factori neprevazuti.

 • Misiunea de a duce la bun sfarsit proiectul poate necesita, din partea inginerului consultant, adoptarea unor masuri de stimulare a evolutiei lucrarilor. In cazul in care lucrarile treneaza si tind sa afecteze programul de executie stabilit, iar factorii care determina intarzierea termenilor nu permit o prelungire a duratei de executie, Inginerul consultant poate solicita Antreprenorului un raport justificativ, cat si un program actualizat de evolutie a lucrarilor care sa permita atingerea obiectivelor setate in proiect.

 • Atributiile inginerului consultant in cadrul contractelor FIDIC includ si receptia lucrarilor. Acesta emite certificatul de receptie la terminarea lucrarilor, notand data la care lucrarile prevazute in proiect au fost indeplinite de Antreprenor in conformitate cu contractul FIDIC adoptat.Ulterior, in baza certificatului de receptie finala, Inginerul consultant autorizeaza efectuarea platilor catre Antreprenor si emite certificatul final de plata, care ia in calcul eventualele diferente platibile de/catre Beneficiar sau Antreprenor.

  In cazul in care contractul prevede plata in mai multe transe, pe durata executarii lucrarilor, autorizeaza situatiile interimare de lucrari ce prezinta detaliat sumele solicitate de Antreprenor.Mai multe
Comenteaza aceasta stire:
Categorie: Stiri locale din Botosani Alte stiri despre: Botosani
FOTO „Iaz” în mijlocul unui drum. Oamenii protestează pe rețelele de socializare
Locuitorii dintr-o localitate din Botoșani și-au manifestat public nemulțumirea față de un „iaz” creat pe un drum care leagă satul de restul lumii. Este vorba de un drum care asigură legătura între orașul Darabani și localitatea Trestiana, pe care s-a format o acumulare de apă foart [...]
Alte stiri despre: Botosani
Prognoza meteo pentru martie, aprilie şi mai. Cum va fi vremea de Paşte
Anul acesta vom avea parte de o primăvară mai rece decât în mod normal, cu ploi frecvente, în unele zone destul de însemnate cantitativ, potrivit ultimei prognoze prezentate de directorul ANM. „Luna martie va debuta cu vremea deosebit de rece, acest episod fiind caracteristic nu numai ţ [...]
Alte stiri despre: Botosani
Ada Macovei: Cancelariile sunt în fierbere. Noi nu contăm, nu contează ce se întâmplă în cancelarie, pentru că totul este imagine
Consilierul județean Ada Macovei a vorbit, vineri, într-o conferință de presă de problemele din sistemul de învățământ botoșănean. Aceasta a declarat că în 2018 există încă în județ 217 de școli cu grupuri sanitare în afara școlii și a acuzat totodată faptul că Inspectoratul [...]
Alte stiri despre: Botosani
Lista posturilor vacante în învățământul botoșănean pe anul școlar viitor. Vezi oferta!
Lista cu posturile vacante în învățământul botoșănean a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean. Pentru anul școlar 2018-2019 sunt disponibile  1824 posturi complete/incomplete vacante/rezervate valabile în etapele de mobilitate a personalului didactic din învățământul preun [...]
Alte stiri despre: Botosani
Dragoș Pătraru ajunge astăzi la Botoșani
Sala “Mihai Eminescu” a hotelului Rapsodia va găzdui începând cu ora 18.00 o  dezbatere pe teme de actualitate susținută de cunoscutul jurnalist și om de televiziune, Dragoș Pătraru. Acesta vine la Botoșani în urma unei invitații lansate de membrii cercului de jurnalism “Micii repo [...]
Alte stiri despre: Botosani
Gestionar prins de polițiști în timp ce vindea țigări de contrabandă pe sub tejghea
Poliţiştii oraşului Săveni şi cei din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 9 Vlăsineşti au acţionat  pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite de comerţ, pe raza de competenţă. Cu ocazia activităţilor desfăşurate au fost controlaţi 18 agenţi economici şi 45 de autovehicu [...]
Alte stiri despre: Botosani
Zeci de persoane legitimate și peste 70 de mașini controlate, în urma unor acțiuni ale polițiștilor
Poliţiştii Biroului Rutier au acţionat joi pe raza municipiului Botoşani pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Cu ocazia activităţilor desfăşurate au fost legitimate 91 de persoane şi controlate 77 de autovehicule. Totodată au fost reţinute 5 permise [...]
Alte stiri despre: Botosani
Piroman reținut de polițiști. A incendiat un depozit de lucernă
Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Botoşani au dispus, joi, măsura reţinerii pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul IPJ Botoşani faţă de un bărbat de 57 de ani, din satul Băluşenii Noi. În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că ace [...]
Alte stiri despre: Botosani
Nereguli financiare descoperite de Curtea de Conturi la Locativa: Prime de vacanță mai mari decât cele din contractul de muncă
Curtea de Conturi a verificat activitatea societății Locativa  în perioada 2014-2016 și a constatat mai multe abateri. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, societatea a acordat prime de vacanță la 22 de salariați în cuantum mai mare decât cel prevăzut în contractul colectiv de mun [...]
Alte stiri despre: Botosani
Cum va fi vremea în weekend
Sfârșit de săptămână cu temperaturi negative în județul Botoșani. Vineri, meteorologii anunță ninsoare ușoară cu maxime de până la -1 grad. Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ. Termometrele vor arăta maxim – 3 grade, ir minimele vor coborî până la – 12 grade. [...]
Alte stiri despre: Botosani