Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus – ambasadorii folclorului românesc în Irak

Anul acesta, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită într-un mod aparte în Irak, printr-un eveniment organizat de Ambasada României la Bagdad.


Republica Irak este un stat în Orientul Mijlociu în Asia de Sud-Est, la confluenţa dintre râurile Tigru şi Eufrat, care include, de asemenea, sudul Kurdistanului. Are frontieră cu Kuweitul şi Arabia Saudită la sud, Iordania la vest, Siria la nord-vest, Turcia la nord şi Iran la est. Irakul se află pe teritoriul vechii Mesopotamii Antice, locul de naştere a unor culturi timpurii, precum cele ale sumerienilor, asirienilor şi babilonienilor, locul unor mari civilizaţii ale Orientului Antic.

În secolul al II-lea î.Hr, ţinutul a făcut parte din Imperiul Persan, până la venirea arabilor musulmani, care, după moartea profetului Muhammad (632), au cucerit Irakul (656), Bagdadul a devenit capitală a califatului Abbasid în 762 şi până în 1258, după care a fost cucerit de turcii selgiucizi. Oraşul a rămas un centru al lumii arabe până în 1535, când a fost încorporat de Imperiul Otoman. Irakul devine independent în 1932, fiind cucerit de către trupele britanice în 1915. Oraşele principale: Bagdad – capitala, Basra, Mosul, Kirkuf, unde, de-a lungul vremii, au fost conflicte permanente, situaţii tensionate. Limba oficială este araba, religia islamică, iar populaţia este formată din şiiţi – 62,5%, sunniţi – 34,5%. Irakul este unul din statele mari producătoare de petrol ale lumii (locul trei) şi locul zece la rezerve de gaz. Probabil că şi din această cauză, confruntările armate seamănă vrajbă pe de o parte între sunniţi şi şiiţi, dar şi în afara graniţei.


Recepţia oficială la Bagdad

În acest context, un eveniment cultural nu este facil de organizat. Însă, se ştie că una dintre cele mai puternice şi eficiente forme de diplomaţie este diplomaţia culturală. De aceea, Ambasada României în Irak şi-a dorit să ofere o recepţie oficială tuturor reprezentanţilor corpurilor diplomatice din întreaga lume acreditaţi la Bagdad, prin intermediul căreia să fie aduse în lumină o parte din ceea ce înseamnă cultura şi spiritualitatea poporului român.

Artiştii aleşi pentru acest eveniment au fost Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul folcloric ”Maramureşul” al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus. Această formulă artistică nu este la prima reprezentare, dimpotrivă, evenimentele organizate în străinătate în ultima perioadă (Franţa – Paris, Croissy sur Seine) sunt bine cunoscute, iar anul acesta, la Salonul Mondial de Turism de la Paris au atras privirile şi admiraţia tuturor. Prezenţa artiştilor maramureşeni a fost sprijinită de compania Construcţii Hidrotehnice Iaşi, director general Mihai Lupu, director executiv Gheorghe Zoicaş, care s-a îngrijit permanent de toate detaliile unei astfel de participări.

Delegaţia României s-a întâlnit în Aeroportul Internaţional Henri Coandă. A urmat îmbarcarea, survolarea Mării Negre. După aproximativ o oră şi jumătate de zbor, se face escală la Istanbul, singurul oraş din lume situat pe două continente, cu partea veche a oraşului în Europa şi partea modernă în Asia, separate de strâmtoarea Bosfor. De asemenea, este unic pentru că a deţinut statutul de capitală în timpul a două imperii succesive, cel creştin bizantin şi cel islamic otoman, iar moştenirea de la cele două este vizibilă în modernul oraş de astăzi.

Următorul zbor: Istanbul – Bagdad. În aeroportul din Bagdad, delegaţia românească, fost întâmpinată oficial de către Excelenţa Sa dl. Iacob Prada, ambasadorul României în Irak şi reprezentantul Ministerului Culturii din Irak, apoi a fost condusă spre hotelul care îndeplinea toate condiţiile de securitate impuse. Ştiut fiind faptul că este o zonă de risc, pe toată durata şederii maramureşenilor în Irak, aceştia s-au bucurat de protecţia şi sprijinul permanent al profesioniştilor Ambasadei României, oameni de înaltă calificare şi dedicare profesională, care s-au îngrijit să nu existe nici urmă de ameninţare din preajma lor.


România-Irak – dialog între culturi

Recepţia oficială dedicată Zilei Naţionale organizată de Ambasada României în Irak a reunit câteva sute de ambasadori, ataşaţi militari şi reprezentanţi ai corpurilor diplomatice din întreaga lume. După intonarea imnurilor de stat ale României şi Irakului, E.S dl ambasador Iacob Prada a făcut deschiderea oficială, vorbind, în cuvântul domniei sale, despre relaţiile de colaborare şi prietenie între cele două state, despre eforturile şi reuşitele din ultima perioadă a forţelor de apărare irakiene şi despre implicarea forţelor armate române. Apoi a prezentat invitaţii speciali din România, mesageri ai spiritualităţii româneşti.

Programul pregătit pentru acest eveniment a cuprins cântec şi joc tradiţional din Maramureş. Instrumentele tradiţionale aduse în faţa înalţilor demnitari de către membrii Grupului Iza, etalon al muzicii tradiţionale maramureşene şi, de ce nu, româneşti: Ioan Pop (zongură, drâmbă, tilincă vioară cu goarnă), Ioachim Făt şi Răzvan Sabadâş (ceteră), Gheorghe Cohut (dobă), vocile şi interpretarea lui Ioan Pop, a Anuţei Pop, a Voichiţei Tepei şi a Mariei Mihali, jocurile bărbăteşti şi învârtitele prezentate de ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus, frumuseţea costumelor, toate acestea au creat un spectacol complex, apreciat de întreaga audienţă.


Drapelul României flutură în Irak

La final, ambasadorul României, E.S. dl Iacob Prada, a apreciat evenimentul ca fiind cea mai frumoasă seară din ultimii şapte ani în care a reprezentat statul român în Irak. Ministerul irakian al Culturii a transmis mulţumiri şi felicitări artiştilor pentru programul de înaltă ţinută şi a oferit buchete de flori, în semn de apreciere.

Ziua următoare, Ministerul Culturii a organizat o vizită la Muzeul Naţional al Irakului, un edificiu ce adăposteşte mii de ani de istorie şi care, la rândul său, a avut parte de episoade istorice zbuciumate în timpul atacurilor armate, când zeci de mii de piese au fost distruse. Ghidul muzeului a oferit românilor informaţii despre artefactele şi relicvele din perioada mesopotamiană, babiloniană şi asiriană. Analizând obiectele expuse, maramureşenii au descoperit o serie întreagă de semne şi simboluri ce se regăsec pe obiectele tradiţionale din zona noastră. A urmat invitaţia la sediul televiziunii Al-Rasheed din Bagdad, televiziune care a fost prezentă la evenimentul organizat de ambasadă şi care a dorit să realizeze şi interviuri, cu domnul ambasador şi cu artiştii. În limba engleză, ambasadorul a vorbit despre eveniment şi despre prezenţa artiştilor români, iar dr.Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, a vorbit despre experienţa acelor zile, asemănările între cultura irakiană şi cea română descoperite în urma vizitării Muzeului Naţional.


Muzeul Naţional al Irakului

Seara a fost dedicată unei recepţii cu muzică tradiţională din Irak, oferită de Ministerul Culturii în cinstea delegaţiei române. Dacă recepţia organizată de români s-a încheiat cu un joc maramureşean în care şi-au dat mâna români, irakieni şi înalţi oficiali de pe tot globul, şi cea organizată de irakieni a reunit într-un dans tradiţional irakieni şi români. Încă o dovadă că cea mai frumoasă punte între popoare este cultura. Iar Grupul Iza, Maria Mihali şi ansamblul folcloric ”Maramureşul” din Vişeu de Sus, prin ambasada României la Bagdad, au creat această punte.


Post-ul Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus – ambasadorii folclorului românesc în Irak apare prima dată în Graiul Maramuresului.Mai multe
Comenteaza aceasta stire:
Categorie: Stiri locale din Maramures Alte stiri despre: Maramures
Iarna pe drumuri
Pe arii extinse, au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, îndeosebi seara şi dimineaţa. La munte a nins. Reţeaua de drumuri din judeţ este practicabilă, partea carosabilă fiind curată şi umedă. În Pasul Prislop, între km 156 şi 180, strat de zăpadă frământată de 1 cm. Pe secto [...]
Alte stiri despre: Maramures
Trei zile de doliu naţional pentru rege
Joi 14, vineri 15 şi sîmbătă 16 decembrie 2017 vor fi zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai al României, şef al statului român între anii 1927-1930 şi 1940-1947. Instituţiile şi autorităţile publice vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, la s [...]
Alte stiri despre: Maramures
Colinde în Catedrală
Astăzi (luni, 11 decembrie), ora 18, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” organizeaza a XI-a ediţie a Concertului extraordinar de colinde „Sus la Poarta Raiului”, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului ş [...]
Alte stiri despre: Maramures
Criză de lemn de foc în Botiza
Sătenii din Botiza se plîng că nu au lemne pentru iarnă Lemnul de foc este mărul discordiei între localnici şi autorităţile locale din Botiza. Sătenii se plâng că n-au cu ce să se încălzească peste iarnă. Primarul Florea Poienar ne spune că noul Cod silvic le interzice oamenilor s [...]
Alte stiri despre: Maramures
Deputatul Adrian Todoran susţine proiectele Maramureşului
Proiectul de Lege privind bugetul pentru anul 2018 a ajuns în Parlament. Până azi după-amiază, aleşii pot depune amendamente, în scopul unei cheltuiri cât mai eficiente a banilor publici. Pentru investiţiile din Maramureş, primăriile aşteaptă, la fel ca în fiecare an, să intre pe list [...]
Alte stiri despre: Maramures
Breaking News în Baia Mare
Mâine (marţi, 12 decembrie 2017), ora 19, la sala Teatrului de Păpuşi din Baia Mare, va fi proiectat filmul “Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, proaspăt premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut loc premiera internaţională. În cinematografele din România, din 29 septe [...]
Alte stiri despre: Maramures
Ziua persoanelor cu dizabilităţi
În oraşul Seini, a avut loc o instructivă şi utilă întîlnire cu Florin Hossu, preşedintele „Cartel Alfa” filiala Maramureş, însoţit de Vermuth Eva, preşedinta Sindicatului Asistenţilor Personali Maramureş, organizaţie de care aparţin şi asistenţii personali seineni. Au fost dez [...]
Alte stiri despre: Maramures
Terminalul Aeroportului va fi modernizat din fonduri europene
Aeroportul Internaţional Maramureş trebuie să-şi modernizeze terminalul de pasageri pentru a putea primi curse internaţionale în momentul în care va deveni operaţional. Astfel, Consiliul judeţean, în subordinea căruia se află aeroportul, caută soluţii pentru finanţarea acestor lucrăr [...]
Alte stiri despre: Maramures
400.000 de lei pentru un pod din Băiuţ
Fondurile guvernamentale continuă să vină în Maramureş prin semnarea de către primari a contractelor finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în urma aprobării proiectelor depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală ( [...]
Alte stiri despre: Maramures
Înnoirea Casei de cultură din Baia Sprie
Lucrările de reabilitare a acoperişului clădirii Casei de cultură orăşeneşti din Baia Sprie s-au finalizat. Reparaţiile se impuneau să fie executate în regim de urgenţă, având în vedere gradul de uzură ridicat şi riscul ca infiltraţiile de apă să afecteze pereţii şi tavanul clă [...]
Alte stiri despre: Maramures