Focuri de armă pentru reţinerea contrabandiştilor de ţigări

Poliţiştii de frontieră din Sarasău au descoperit şi confiscat, în urma unei acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, 9.000 pachete, în valoare de peste 105.000 lei, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere. Pentru reţinerea contrabandiştilor, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase 7 focuri de avertisment în plan vertical.

În data de 10 ianuarie, în jurul orei 8, un echipaj al poliţiei de frontieră din Sarasău a observat, pe raza localităţii de frontieră Remeţi, mai multe persoane care transportau către interiorul ţării colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor, dar când i-au observat pe oamenii legii, au abandonat coletele şi s-au îndreptat spre teritoriul ucrainean, prin apa râului Tisa.

Drept urmare, lucrătorii noştri au folosit armamentul din dotate, fiind trase 7 focuri de avertisment în plan vertical, reuşindu-se reţinerea unui cetăţean ucrainean, R.B., în vârstă de 25 ani.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care a procedat la cercetarea zonei, ocazie cu care au fost descoperite 18 colete cu ţigări. Acestea au fost duse la sediul sectorului unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 9.000 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană, a căror valoare se ridică la suma de 105.000 lei.

Ţigările au fost confiscate, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe timpul acţiunii, au fost informate şi autorităţile de frontieră ucrainene.


Bărbaţi ascunşi într-un tren internaţional


În data de 9 ianuarie, în jurul orei 4, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, pe sensul de ieşire din ţară, în trenul Inter Regio care circulă pe relaţia România – Germania, poliţiştii de frontieră au descoperit ascunse, sub patru autoturisme transportate de platforma unui vagon de marfă, patru persoane de sex masculin.

Bărbaţii în cauză sunt trei cetăţeni din Libia şi unul din Maroc, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, solicitanţi de azil în România. Tinerii au precizat că s-au urcat în tren în staţia din Timişoara, deoarece doreau să ajungă în Germania şi au recurs la această metodă, pentru că nu aveau o viză valabilă.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.


Documente false sau falsificate, descoperite la controlul de frontieră


Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, Otopeni, au descoperit mai multe documente false sau falsificate, pe care 8 persoane le-au prezentat la controlul de frontieră.

• În data de 10 ianuarie, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, Otopeni, s-au prezentat pentru a ieşi din ţară, spre direcţia Bruxelles, 6 persoane care s-au legitimat cu documente eliberate de autorităţile din Palestina, în care erau aplicate vize Schengen.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea vizelor aplicate în paşapoarte, s-a procedat la efectuarea de verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că este vorba despre 6 cetăţeni, din Palestina, trei adulţi în vârstă de 31 ani şi trei minori cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani.

Adulţii au declarat că, în data de 4 ianuarie a.c., s-au întâlnit, în Bucureşti, cu o persoană a cărei identitate reală nu o cunosc, căreia i-au plătit suma totală de 3.000 euro pentru a le aplica vizele false, necesare călătoriei până într-o ţară din Spaţiul Schengen. Cei 6 au fost predaţi lucrătorilor Inspectoratului General pentru Imigrări şi vor fi cercetaţi pentru trecerea ilegală a frontierei, fals şi uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

• La acelaşi aeroport, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor pentru intrarea în România, cu o cursă din direcţia Atena, Grecia, un bărbat care s-a legitimat cu un paşaport eliberat de autorităţile din Siria.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea filei informatizate a documentului, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare şi au stabilit ca este falsă, iar bărbatul a fost returnat cu următoarea cursă în direcţia Atena.

• Joi dimineaţa, în jurul orei 6, s-a prezentat pentru a intra în România, cu o cursă din direcţia Larnaca, Cipru, un cetăţean indian care s-a legitimat cu un paşaport eliberat de autorităţile din India şi un permis de şedere din Cipru.

În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că permisul de şedere este fals, fapt pentru care bărbatul, în vârstă de 26 de ani, a fost returnat în Cipru cu următoarea cursă.


Post-ul Focuri de armă pentru reţinerea contrabandiştilor de ţigări apare prima dată în Graiul Maramuresului.Mai multe
Comenteaza aceasta stire:
Categorie: Stiri locale din Maramures Alte stiri despre: Maramures
Anul Centenar
Am intrat în Anul Centenar! Cum spuneam recent la o întîlnire pe această temă, doresc ca la sfîrşitul acestui an să privesc înapoi cu mîndrie. După cîte văd în jur, cred că am pretenţii cam mari. Fiecare popor care se respectă îşi preţuieşte mersul prin istorie şi îmi doresc c [...]
Alte stiri despre: Maramures
Într-o oră de vârf, 1.300 de maşini tranzitează Seiniul!
Autorităţile locale din oraşul Seini au finalizat „Planul de mobilitate urbană”, din care rezultă că localitatea este tranzitată în fiecare oră de vârf de aproximativ 1.300 de maşini, adică de 21 autovehicule pe minut. Primăria doreşte să ia măsuri pentru reducerea cantit [...]
Alte stiri despre: Maramures
În Poienile Izei – Căminul cultural va fi reabilitat
O investiţie importantă pe care administraţia locală din comuna Poienile Izei o face în acest an, din bugetul propriu, este cea de reabilitare a căminului cultural şi transformarea acestuia într-un centru multifuncţional. Cuantumul lucrărilor a fost stabilit la suma de 1,7 milioane lei. Î [...]
Alte stiri despre: Maramures
Indemnizaţia pentru handicap, majorată
18.178 de persoane cu dizabilităţi din judeţul Maramureş, din care 1.982 de copii, beneficiază de indemnizaţii majorate semnificativ începînd cu 1 ianuarie 2018. • Pentru un adult cu handicap grav, indemnizaţia a crescut de la 340 lei la 450 lei, iar de la 1 iulie 2018 va fi de 500 lei. P [...]
Alte stiri despre: Maramures
Ilie Lazăr, o personalitate fascinantă
Ilie Lazăr s-a născut la 12 decembrie 1895 în Giuleşti. A fost jurist şi om politic, fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc (în perioada interbelică) şi confident al lui Iuliu Maniu. A fost întemniţat în timpul regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, în timpul dictaturii co [...]
Alte stiri despre: Maramures
Visul împlinit al sculptorului româno-francez Mihai Borodi
Din Saint Apollinaire, unde este rezident, sculp­torul Mihai Borodi, de loc din comuna Vadu Izei, ni se destăinuie: ”De prin anii 1982-1983, la Cenaclul literar „Alexandru Ivasiuc” din Sighetu Marmaţiei, se discuta despre realizarea unui bust al Luceafărului Poeziei Româneşti, la [...]
Alte stiri despre: Maramures
Eminescu, omagiat şi la Sighet
La sediul (provizoriu) al Casei municipale de cultură din Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Municipal, în colaborare cu Liceul Tehnologic “Marmaţia”, a organizat Ziua Culturii Naţionale, dedicată poetului Mihai Eminescu, la aniversarea zilei sale de naştere. În faţa elevilor, prof [...]
Alte stiri despre: Maramures
Ziua Culturii din Seini
Sărbătorirea Zilei Culturii în oraşul Seini, considerat de mulţi străjeri ai culturii un reper judeţean, a adunat în jurul unei căni cu ceai de tei invitaţi băimăreni, foarte mulţi spectatori şi o aleasă adunare de creatori. Au ascultat versuri din poetica seineană, alocuţiuni şi e [...]
Alte stiri despre: Maramures
Dans sportiv: Cursuri pentru adulţi în Baia Mare
O nouă grupă de adulţi începători a pornit cursurile de dans în 9 ianuarie 2018, care vor avea loc în fiecare marţi şi joi, de la 20.30 la 22.00. Următoarea grupă va începe cursu­rile de dans în 29 ianuarie 2018, cu program în zilele de luni şi miercuri, de la 20.30 la 22.00. Durata [...]
Alte stiri despre: Maramures
Strada Valea Mare se asfaltează, la Cicîrlău
Drumul comunal cunoscut de localnicii din Cicîrlău ca “strada Valea Mare” va fi asfaltat în întregime, după o perioadă lungă în care gospodarii s-au tot plâns, inclusiv la ziar, că autocamioanele care transportă buşteni din pădure şi autobasculantele care cară piatră de la carier [...]
Alte stiri despre: Maramures