Cum se poate diagnostica intoleranța la lactoză?

Extrasă din lapte, lactoza se folosește pe scară largă în industria producerii unor antibiotice. Lactoza intervine în absorbția calciului și a fosforului, precum și în sinteza unor vitamine din grupul B. Este de circa 6 ori mai puțin dulce decât zahărul și este un component al laptelui care nu se întâlnește la nici un alt produs de origine animală sau vegetală.   Dacă adori laptele, dar la câteva minute după ce îl consumi, te confrunți cu senzații de plenitudine stomacală, balonare, meteorism, diaree, disconfort abdominal, este foarte posibil să manifești intoleranța la lactoză, cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară, întâlnită la peste 17% dintre români și la aproximativ 75% din populația globului. Aceasta nu trebuie confundată cu alergia la lapte care apare ca un răspuns al sistemului imunitar la proteinele din lapte, pe când intoleranța la lactoză este cauzată de deficiența enzimei lactază. Ca să înțelegem mai bine ce rol are lactoza din lapte, trebuie să știm cum contribuie aceasta la fermentația laptelui.


Lactoza constituie zahărul unic și specific laptelui. Este un dizaharid sintetizat de către lactocite, la nivelul aparatului Golgi, o componentă esențială a celulelor, care asigură buna funcționare a acestora. Sub acțiunea unor agenți hidrolizanți, și anume a fermenților bacterieni(lactaza intestinală), lactoza se descompune în glucoză și galactoză, ca suport al fermentației acide a laptelui. Aceasta este una dintre componentele foarte labile ale laptelui și constituie substrat pentru dezvoltarea a numeroase specii de bacterii și levuri. În procesul de fermentație se formează acid lactic, propionic și pot avea loc în mod spontan sau controlat patru tipuri de fermentații.


 


 


Fermentația lactică


Ea se desfășoară prin acțiunea microflorei lactice, care, într-o primă fază, hidrolizează lactoza în glucoză și galactoză, iar apoi fiecare moleculă de hexoză formată prin descompunere produce câte două molecule de acid lactic. Acesta este însoțit întotdeauna de fermentații secundare. Fermentația lactică dirijată a laptelui stă la baza tehnologiei de obținere a produselor lactate acide și a brânzeturilor.


Fermentația alcoolică


Prin hidroliza lactozei, cele două hexoze se transformă sub acțiunea unor microorganisme, în alcool etilic și dioxid de carbon. Acest tip de fermentație are loc concomitent cu cea lactică și stă la baza obținerii unor produse din lapte, cum sunt: chefirul, cumâsul.


Fermentația propionică


Aceasta are loc cu formare de acid propionic, acetic, dioxid de carbon și se produce deseori în continuarea fermentației lactice. Se desfășoară prin intervenția bacteriilor propionice în unele sortimente de brânzeturi cu perioadă de maturare lungă, cum sunt brânzeturile cu pasta tare de tipul Șvaițerului. Acidul propionic ameliorează gustul produsului. Unele bacterii lactice au însușirea de a produce concomitent fermentații lactice și substanțe volatile ca diacetilul și diverși esteri, care imprimă smântânii și untului o aromă caracteristică.


Fermentația butirică


E o fermentație de rea natură, produsă prin intervenția unor bacterii ce transformă lactoza în acid butiric, cu un miros neplăcut, înțepător. Această fermentație depreciază produsele lactate, iar în cazul brânzeturilor produce defectul de balonare.


Atenție, galactosemia poate provoca retard mintal!


Din punct de vedere medical, lactoza este implicată în două sindroame cauzate de deficitul unor enzime: intoleranța și galactosemia. La nivel instestinal, lactoza este hidrolizată de către enzima lactază, care este secretată în intestinul subțire. Intoleranța la lactoză este produsă ca urmare a deficienței de sinteză a lactazei intestinale, fiind mai frecventă la persoanele adulte decât la copii. Pe baza datelor existente, se estimează că la cel puțin 60% din persoanele în vârstă mai mare de 4 ani, activitatea lactazei este mult redusă(5-10%) și ca urmare, acestea nu metabolizează lactoza în totalitate. Aceste persoane sunt considerate lactozo mal-absorbanți. Aproximativ jumătate pot dezvolta probleme semnificative, variind de la flatulență la diaree severă și stări accentuate de oboseală. Cei care au această problemă nu pot consuma deloc lapte, însă pot consuma produse lactate fermentate, cum ar fi lactatele acide, în care cantitatea de lactoză este redusă la aproximativ 2/3, respectiv brânzeturi cu perioade lungi de fermentare, în care lactoza este foarte scăzută(2-3% din cantiatea inițială), ea fiind consumată de către bacteriile lactice.


În cazul copiilor, și mai ales a sugarilor cu intoleranță la lactoză, singura posibilitate prin care aceștia pot consuma lapte este de a elimina lactoza pe baza unor procedee tehnologice, cum ar fi cristalizarea ei.


Galactosemia este o maladie genetică autosomală-recesivă, caracterizată prin incapacitatea de a metaboliza galactoza. Boala este provocată de absența enzimei galactozo-1 fosfat-uridil-transferaza, astfel încât galactozo-1 fosfatul nu este metabolizat și se acumulează în organism, producând efecte toxice: cataractă, tulburări gastrointestinale, deshidratare, retard mintal. Această afecțiune se depistează prin efectuarea unor teste de laborator, dar apare foarte rar, cu o incidență de 1:48000 de nou-născuți, observându-se o întârziere a dezvoltării normale a acestora. Examenele de laborator relevă valori crescute ale galactozei serice, galactozurie și cel mai important, o activitate redusă a galactozo-1 fosfat-uridil-transferazei. Măsurarea acestei activități într-o picătură uscată de sânge constituie modalitatea de screening neo-natal foarte larg răspândită. Este posibilă și efectuarea unui diagnostic prenatal, dar riscurile sunt ridicate.


Metode de diagnostic în intoleranța la lactoză


1.Testul de toleranţă la lactoză.  Acesta presupune ingerarea unei doze de lactoză şi urmărirea glicemiei pacientului: dacă aceasta creşte, pacientul are o cantitate adecvată de lactază care scindează lactoza în cele două monozaharide digerabile de către organism. În cazul unui pacient cu intoleranţă la lactoză, glicemia nu va creşte, deoarece lactoza nu este absorbită şi este eliminată în colon, unde poate conduce la simptomele amintite anterior.


2.Testul respirator. Extrem de eficient pentru adulţi şi pentru copiii mai mari de 4 ani, acesta presupune estimarea cantităţii de hidrogen în aerul expirat (emanată în cantitate sporită în cazul prezenţei intoleranţei la lactoză) după ingerarea unei băuturi bogate în lactoză. Cantitatea de lactoză administrată se calculează în funcţie de vârsta şi greutatea persoanei respective.


3.Testul acidităţii scaunului. Acesta presupune testarea acidităţii scaunului – lactoza nedigerată creează acid lactic şi alţi acizi graşi care pot fi detectaţi într-o probă de scaun. Se consideră pozitiv dacă pH-ul scaunului este sub 5,5.


 4.Biopsia mucoasei intestinale. Se obţine prin endoscopie sau prin introducerea unor capsule ce trec prin gură sau căile nazale şi ajung până în intestine. Aceste test se efectuează în cazuri extreme deoarece este necesară sedarea pacientului.


5.Proba practică. Este modalitatea economică şi frecvent utilizată. Ea presupune scoaterea treptată din meniu a alimentelor care conduc la intoleranţă, astfel încât să se identifice alimentul declanşator.


 


A consemnat Denisa MORAR


 


Post-ul Cum se poate diagnostica intoleranța la lactoză? apare prima dată în Zi-de-zi.ro, Stiri din Mures, Stiri Targu mures - Liderul presei muresene.Mai multe
Comenteaza aceasta stire:
Categorie: Stiri locale din Mures Alte stiri despre: Mures
Producția ecologică va avea reguli noi din 2021
Consiliul UE a aprobat, în luna noiembrie 2017, noi norme ce reglementează producţia ecologică. Acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Noul regulament privind producţia ecologică era necesar în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani şi trebuie a [...]
Alte stiri despre: Mures
19.000 de urme criminalistice ridicate de polițiștii mureșeni
Poliţiştii criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au participat în anul 2017  la aproape 2.700 de cercetări la faţa locului. În urma activităţilor desfăşurate au fost descoperite şi ridicate aproape 19.000 de urme criminalistice. Totalul identificărilor cr [...]
Alte stiri despre: Mures
35.573 de apeluri la 112 pentru polițiști
În cursul anului 2017, la Dispeceratul integrat 112, au fost înregistrate 35.573 de apeluri la 112, care au vizat  strict atribuţiile Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în creștere cu  peste 121% faţă de anul 2016. Timpul de reacţie la apelurile înregistrate, a fost de sub 10 m [...]
Alte stiri despre: Mures
Acțiunea „Azi sunt profu’ tău de sport!” continuă
După lansarea primei ediții locale a revistei Junior Sport, prima oprire în județul Mureș, acțiunea de distribuire a revistei de 100 de pagini care cuprind doar foste și actuale valori ale sportului mureșean a pornit la drum. După prima escală a acţiunii intitulată „Azi sunt profu’ [...]
Alte stiri despre: Mures
Polițiștii mureșeni la momentul bilanțului
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și-a prezentat luni, 22 ianuarie, bilanțul activităților desfășurate în anul 2017, în prezența oficialităților județului și a reprezentanților structurilor sistemului național de apărare. Potrivit bilanțului, criminalitatea stradală la niv [...]
Alte stiri despre: Mures
Geiger angajează contabil în echipa din Tîrgu Mures. Salariu atractiv si alte beneficii!
„Echipa noastră are nevoie de întăriri.“ Firmă de construcţii cu capital german angajează în cadrul departamentului economic Tg. Mureş: Contabil Cerinţe: • studii superioare de profil economic • cunoştințe bune în domeniul informatic (Windows, Excel, baze de date, etc.) • exper [...]
Alte stiri despre: Mures
Premianții Concursului „Cuvinte ce exprimă adevărul” organizat de Colegiul Naţional „Unirea”
„Trecut-au anii ca nouri lungi pe şesuri”, dar timpul nu şi-a lăsat înserarea peste versul eminescian. Flori de iarnă cad „rânduri-rânduri”, învăluind glasul „duioaselor poveşti” şi fiecare început de ianuarie reînvie îndurerat Steaua gândului fără de spaţiu care a lumi [...]
Alte stiri despre: Mures
Întâlnire cu părinții eroi ai copiilor cu autism
Întâlnire emoționantă, de suflet, dar cu bucurie, între părinții copiilor care suferă de autism și Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. A fost un dialog sincer și deschis despre poveștile dureroase din unele familii băimărene în care cresc și trăiesc copii mai speci [...]
Alte stiri despre: Maramures
Se apropie Cupa Transilvania la baschet juvenil
Peste două săptămâni va debuta cea de a VII-a ediție a turneului internațional de baschet juvenil Transilvania No Borders PEAK Cup, cunoscută și sub denumirea de „Cupa Transilvania”. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 2-10 februarie și vor participa 50 de echipe. Între [...]
Alte stiri despre: Mures
Peste 100 de tineri, lideri ai elevilor din România, au fost invitații primarului Cătălin Cherecheș
Timp de 3 zile, municipiul Baia Mare a fost gazdă pentru Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor Maramureș, eveniment la care au participat reprezentanți ai Consiliilor Județene ale Elevilor din mai multe zone ale țării. Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a p [...]
Alte stiri despre: Maramures